Brystning og vindusomramming

Brystningen på et hus er den delen av fasaden som går fra gulvet opp til vinduskarmen. Ordet blir også brukt om muren rundt om terrassen eller altanen.

Vindusomrammingen er kledning i vindusbredde eller høyde som går på hver side av vinduet enten fra gulvet til taket eller fra side til side.

For å skape et varmere utseende har mange mursteinshus mindre partier på huset med trekledning. Denne trekledningen kan enkelt skiftes ut med Cedral-produktene uten å kompromisse med husets opprinnelige utseende.

   

Tenker du på å skifte ut vinduer eller etterisolere? Vurder samtidig muligheten for å skifte den gamle trebrystningen og vindusomrammingen. Eller eventuelt bygge nytt.

Med Cedral-planker til brystningen og vindusomrammingen får du en god pris på en løsning med minimalt vedlikehold. Planker i fibersement sikrer lang holdbarhet mot vind og vær i forhold til alminnelige treplanker. 

Du kan bruke Cedral LapCedral Click og Cedral Board til din brystning.

Det er nemlig et uorganisk materiale. Det betyr at du ikke trenger å bekymre deg for råte og sopp eller for insekter som ødelegger treverket. Dermed sparer du både tid og penger framover på grunn av vesentlig mindre vedlikehold.

Du kan eventuelt nøye deg med å rengjøre Cedral fibersement-plankerene med rent vann, mildt rengjøringsmiddel og en bløt børste hvis behovet oppstår.

Utover et minimum av vedlikehold får du også en brystning i et like ikke brennbart materiale som mursteinene som ligger rundt.

Fordeler ved brystning og vindusomramming fra Cedral

Med Cedral får du ikke bare et produkt til brystningen og vindusomrammingen som ikke krever jevnlig maling og er motstandsdyktig overfor råte, sopp og insektangrep.

Du får også et byggemateriale som er like lett å arbeide med som treplanker.

Det er forøvrig et innfarget profilprogram slik at vindusinndekningen blir i den fargen du ønsker.

   

Når du skal installere Cedral som brystning og vindusomramming, kan du bruke ganske alminnelig verktøy som du ville ha brukt til tre: Skru- og bormaskin så vel som en alminnelig håndsag.

Vi anbefaler likevel at du bruker el-verktøy, som kapp-/gjærsag eller sirkelsag i og med at det er mer nøyaktig og gir et finere snitt. Ved større prosjekter med fibersement bør du likevel anskaffe deg et diamantsagblad til tilskjæringene. 

Ny brystning og vindusomramming eller renovering av eksisterende

Følg monteringsveiledningen fra produktsidene eller se videoen, for å se hvordan du oppnår perfekte resultater.

Når du monterer Cedral Lap, Cedral Click eller Cedral Board på eksisterende murverk eller eventuelt treverk, er det viktig at du først har sørget for avstandslister og eventuelt sokkelsikring. Du må sikre luftinntak i bunnen og luftuttak i toppen med et luftrom bak plankerene.

Hvis du monterer ny brystning og vindusomramming, må du bygge plankerene på en rekke avstandslister der du har eventuelle endekantprofiler, sokkelsikring og en startprofil som utgangspunkt for byggingen.

Cedral Lap og Cedral Board kan monteres med skruer eller spiker, mens Cedral Click monteres med clips og not- og fjærsystemet.

Cedral Lap

Cedral Click

Cedral Board